Ako vybrať záhradný nábytok

Ak máte radi posedávanie na záhrade, využite jedinečnú možnosti nákupu záhradného nábytku z exotických drevín. Kvalitný záhradný nábytok musí byť pohodlný a mal by čo najlepšie zodpovedať danému prostrediu ako svojou konštrukciou, tvarom, rozmermi, materiálom aj farbou.

Obľúbený materiál záhradného nábytku je najmä tropické drevo. Tropické drevo je odolné voči škodcom, vlhkosti, hnilobe, rovnako ako proti chemickým látkam, ohňu a dokonca aj kyselinám. Trh záhradného nábytku teraz ponúka široký sortiment týchto záhradných setov a zostáv k vyskúšaniu a videniu v showroomoch, alebo na výstavách. Z akého dreva záhradný nábytok vôbec zvoliť?
Akácia je exotická drevina s netradičnou farbou. Je to drevo z rýchlo rastúcich stromov tropických lesov východnej Ázie a južnej Ameriky, odkiaľ sa ďalej rozšírilo aj na ostatné kontinenty. Jemná plamenná textúra a olivovo hnedé, až šedohnedé, odtiene s tmavšími pruhmi dávajú nábytku z tejto dreviny krásny teplý vzhľad. Akácie sa pri správnom zaobchádzaní vyznačujú odolnosťou proti starnutiu a biologickej degradácii.
Eukalyptus je pôvodom austrálska drevina, do ktorej patrí vyše 700 druhov subtropických až tropických stromov. Najvyššia z nich dosahujú výšky až 90 metrov, čím sa radí medzi najvyššie stromy na Zemi. Eukalyptus sa postupne rozšíril do celého sveta, kde je vysádzaný napríklad na výrobu papiera. Vďaka rýchlemu rastu tejto dreviny, teda aj zvýšenej potreby vody, sa stromy vysádzajú do bažinatých a močiarovitých oblastí, ktoré vysušujú, a bránia tak šíreniu komárov. Eukalyptus je dobre známy svojimi pozitívnymi účinkami na dýchacie ústrojenstvo. Eukalyptus je veľmi tvrdá drevina s vysokou hustotou. Ak sa o nábytok z Eukalyptu budete patrične starať, môžete si jeho pohodlie spokojne užívať niekoľko rokov.
Durian je kvalitná malajzijská drevina s dekoratívnym vzhľadom za prijateľnú cenu. Nábytok z Durianu je pri správnej údržbe odolný voči vplyvom vonkajšieho prostredia a vyznačuje sa tiež dlhou životnosťou.

Dark red meranti. Drevina s atraktívnou čiernohnedou farbou a unikátnou kresbou dreva. Vyznačuje sa veľkou tvrdosťou a dlhou životnosťou. Nábytok z Dark Red Meranti sa nemusíte báť nechať vo vonkajšom prostredí, pretože je odolný proti poveternostným podmienkam. A pokiaľ o neho budete aj náležite starať, vydrží vám veľa rokov. Dark Red Meranti pochádza z juhovýchodnej Ázie a je označením pre viac druhov drevín z rodu Shorea.