Ako vybrať jedálenský nábytok

Hoci je v našich končinách dlhoročným zvykom stolovať priamo v kuchyni pri kuchynskom stole, stále častejšie sa predovšetkým v rodinných domoch rozširuje trend samostatných jedální. Ak patríte práve medzi ľudí, ktorí nie sú limitovaní priestorom, iste by ste mali venovať zvýšenú pozornosť výberu správneho jedálenského nábytku.

Najvýraznejším rozdielom medzi kuchynským a jedálenským nábytkom je jeho veľkosť. Jedálenský nábytok totiž spravidla nie je limitovaný malými rozmermi kuchyne a môže sa tak stať skutočnou dominantou určeného priestoru. Tomu často zodpovedá i jeho veľkorysý dizajn. Špecialistami na
jedálenský nábytok sú tradične Taliani. Taliansky nábytok je preslávený a obľúbený po celom svete najmä pre svoju kvalitu a jedinečný dizajn.

Ak mávate často početné návštevy, alebo len máte väčšiu rodinu, iste sa Vám zíde veľký stôl. Väčšie pohodlie pre všetkých stravníkov je však vyvážené i väčšími nárokmi na priestor jedálne. Zdanlivo ideálnym kompromisom sú potom rozkladacie stoly, ktoré ľahko vyhovejú každodenným nárokom bežnej rodiny, pričom je možné ich v momente rozložiť a pohodlne usadiť väčší počet hostí. Ich náročnejšia výroba sa však nutne premieta aj do obstarávacej ceny, za ich praktickosť je teda potrebné si priplatiť.

Čo sa týka tvarov, dominuje jednoznačne klasický obdĺžnik. Do väčších priestorov sa však ideálne hodia menej obvyklé oválne tvary. Zlatou strednou cestou medzi oboma možnosťami sú potom moderné obdĺžnikové stoly so zaoblenými rohmi, ktoré originálne kombinujú praktické priame a prívetivo oblé línie, nehovoriac o zvýšenej bezpečnosti, ktorú ocenia predovšetkým rodičia malých detí.

Vzhľadom k tomu, že jedáleň býva prepojená s ostatnými miestnosťami (kuchyňa, obývačka), je potrebné, aby aj jedálenský nábytok ladil so zvyškom interiéru. To možno dosiahnuť predovšetkým výberom vhodného materiálu a farieb. Dnešná ponuka je však tak pestrá a rôznorodá, že sa oplatí konzultácia s interiérovým dizajnérom. Ľahko tak predídete budúcim problémom napríklad pri maľovaní.

K vybranému stolu je nevyhnutné zladiť aj stoličky, a to nielen z estetického, ale aj rýdzo praktického hľadiska. Do úvahy treba brať predovšetkým výšku stola tak, aby sa stoličky dali pod stôl pohodlne zasunúť a zároveň nechali pod stolom dostatok miesta pre nohy. Aby bola stolička pohodlná a sedenie na nej človeka nerušilo, musí spĺňať niekoľko základných kritérií. Dôležitá je dĺžka sedadla a výška operadla, ktoré by malo končiť približne v oblasti pod lopatkami, rozhodne nie nižšie. Pre dlhšie sedenie by potom operadlo malo byť vypuklé v oblasti bedrovej chrbtice. Vzhľad a farebnosť stoličiek je spravidla určená výberom stola a materiálom, z ktorého je vyrobený. Stoličky so stolom by potom mali vytvárať kompaktný celok, ktorý akúkoľvek hostinu i každodenné jedlo premení v príjemný nevšedný zážitok.