Ako vybrať kúpeľňový nábytok

Kúpeľňový nábytok dnes patrí k samozrejmému a nevyhnutnému vybaveniu každej modernej kúpeľne. Pri výbere nábytku je potrebné vopred premyslieť využitie celého priestoru kúpeľne pre umiestnenie a zabudovanie nábytku. Ak chcete udržať zdanie luxusu, platí zlaté pravidlo "všetko s mierou". Luxus nespočíva v množstve, ale v kvalite a vkusu. Miestnosť rozhodne nesmie pôsobiť prekombinovane.

Materiál zohráva pri výbere nábytku veľmi dôležitú úlohu. Voľba materiálu sa však netýka len stien, ale aj vnútorného vybavenia. A tak do kúpeľní čoraz častejšie prenikajú umývadla z umelého mramoru a tvrdeného skla. Tie sú navyše špeciálne upravené tak, aby na nich nezasychali kvapky vody a vďaka tomu pôsobia stále čistým dojmom.

Zariadiť si kúpeľňu podľa svojich predstáv je dnes oveľa jednoduchšie ako predtým. V súčasnosti si môžete vybrať z veľkého množstva ponúkaného tovaru. Zariadenie kúpeľní sa ponúka v mnohých najrôznejších tvarových, veľkostných a farebných prevedeniach.

Samostatne stojaci
kúpeľňový nábytok sa vyrába mnoho rokov a môžete si vybrať z mnohých druhov, veľkostí i farieb. Môžete ho kúpiť ako samostatnú časť, alebo súčasne so zrkadlom a osvetlením. Nábytok sa ako súčasť zariaďovacích predmetov vyrába najviac k umývadlám. Bežne je súčasťou umývadiel odkladacia doska, ale môžete si vybrať aj z rôznych skriniek alebo poličiek. Druhy a rozmery kúpeľňového nábytku sa volia vo vzťahu k veľkosti kúpeľne a počtu zariaďovacích predmetov v nej umiestnených. Nábytkom sa vybavuje hotová kúpeľňa, teda s osadenými zariaďovacími predmetmi, nalepenými obkladačkami a položenou dlažbou.

Skrinky pod umývadlom pojmú veľké množstvo predmetov, ale zamedzujú blízkemu prístupu k zrkadlu. Kúpeľňový nábytok nesmie byť prekážkou bezpečnej prevádzky kúpeľne. Nábytok sa vyrába ako otvorený alebo uzavretý. V nábytku môžu byť zabudované svetlá pre osvetlenie priestoru pri zrkadle, alebo na ňom môžu byť pripevnené zrkadlá. Poličky slúžia na ukladanie väčšieho množstva uterákov, prádla a kozmetických prípravkov. Majú však niekoľko nevýhod - môže sa do nich pri vetraní prášiť, prekážajú pri umývaní podlahy a nemôže sa s nimi hýbať, pretože majú pevne inštalované elektrické osvetlenie. Zavesená skrinka znemožňuje vnikaniu prachu dovnútra a naopak umožňuje umývanie podlahy po celej ploche .. Uzatvorené skrinky sa vyrábajú tiež presklené, takže je vidieť ich obsah, alebo s plnými dvierkami, kedy je obsah ukrytý.

Zrkadlo umiestnite nad každé umývadlo, odpadnú potom hádky o tom, kto bude kde stáť. V prípade používania dvojumývadla, alebo dvoch samostatných umývadiel vedľa seba môžete inštalovať buď dve menšie zrkadlá, alebo jedno dlhé zrkadlo. Ak sa rozhodnete pre luxusné zrkadlo s prelisovanými ornamentami či vzormi, osaďte ho do ozdobného rámu. Prispejete tým k zväčšeniu komfortu kúpeľne.

Kúpeľňové doplnky by mali ladiť s celkovým vzhľadom a dizajnom celej kúpeľne. Nebojte sa experimentovať a vyskúšať zaujímavé tvary, materiály a farby.